Zavřít

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička, Čs. armády 485Obor: HotelnictvíOborová skupina: Školy hotelové a podnikatelské

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Hotelnictví 65-42-M/01 Maturitní zkouška 4 roky 30 97/42 ČJ, M NE NE

Charakteristika oboru

  • Studenti jsou vedeni k tomu, aby byli schopni vykonávat a organizovat ubytovací služby, řídit provoz ubytovacích zařízení, tzn., aby absolventi:
    − nabízeli a poskytovali služby v ubytovacích zařízeních, vykonávali služby recepce;
    − pracovali s informačními technologiemi a rezervačními systémy při poskytování služeb v ubytovacích zařízeních;
    − organizovali a koordinovali provoz jednotlivých úseků ubytovacích služeb a činnosti pracovních týmů v ubytování,
    − účinně prezentovali a nabízeli doplňkové služby ubytovacího zařízení. 

  • Učí se vykonávat a organizovat gastronomické činnosti, řídit stravovací provoz, tzn., aby absolventi:
    − dbali na dodržování hygienických předpisů a systému HAACP v gastronomii;
    − ovládali a uplatňovali zásady racionální výživy i alternativních způsobů stravování;
    − orientovali se v sortimentu potravin a nápojů;
    − rozlišili vlastnosti a technologickou využitelnost potravin a nápojů;
    − rozlišovali způsoby skladování potravin a nápojů; 
    – ovládali technologické postupy zpracování surovin, přípravy pokrmů a nápojů a kontrolovali jejich kvalitu;
    − využívali a udržovali technické a technologické vybavení v gastronomickém provozu;
    − ovládali techniku odbytu, systémy a způsoby obsluhy;
    − volili vhodné formy obsluhy podle charakteru společenské příležitosti;
    − organizovali a koordinovali činnosti pracovních týmů na F&B úseku;
    − sestavovali menu, jídelní lístky a nápojové lístky podle gastronomických pravidel;
    − organizačně i ekonomicky zajišťovali gastronomické akce;
    − orientovali se v cizích kuchyních, zážitkové gastronomii a kulinářském umění, reagovali na nové trendy ve stravování.

  • Učí se vykonávat a organizovat odborné činnosti služeb cestovního ruchu, tzn., aby absolventi:
    − charakterizovali metody spolupráce v rámci principu partnerství na místní a regionální úrovni při vytváření nabídky služeb cestovního ruchu;
    − orientovali se v organizačně-institucionální struktuře cestovního ruchu v ČR na podnikatelské, komunální, regionální a celostátní úrovni včetně adekvátních kompetencí;
    − orientovali se v organizačně-institucionálním uspořádání cestovního ruchu v EU a v dalších významných destinacích světa a v obchodně právním vymezení jejich vztahu k ČR; ŠVP Hotelnictví a cestovní ruch 9
    − využívali informačních technologií při vyhledávání a poskytování informací ve službách cestovního ruchu;
    − poskytovali služby cestovního ruchu, prezentovali jejich nabídku pro různé druhy, formy cestovního ruchu a skupiny klientů. 

  • Učí se vykonávat obchodně-podnikatelské aktivity v hotelnictví a ve službách cestovního ruchu, tzn., aby se absolventi:
    – orientovali v obchodně-podnikatelských aktivitách ubytovacích a stravovacích zařízení a institucí cestovního ruchu;
    − organizovali průzkum trhu, výsledky vyhodnocovali, smluvně zabezpečovali odbyt výrobků a služeb;
    − orientovali se v moderních formách nabídky a prodeje výrobků a služeb;
    − využívali marketingových nástrojů k prezentaci ubytovacích a stravovacích služeb a služeb cestovního ruchu;
    − charakterizovali způsob zabezpečení hlavní činnosti oběžným i dlouhodobým majetkem;
    − organizovali a evidovali zásobovací činnost;
    − kalkulovali ceny výrobků a služeb a smluvně zabezpečovali jejich odbyt;
    − sestavovali operativní a dlouhodobější plány;
    − zajišťovali základní operace personálního řízení, vyhotovovali návrhy pracovní smlouvy;
    − vedli podnikovou administrativu, evidovali pohyb majetku a finančního toku;
    − vyhotovovali podnikové a obchodní písemnosti v souladu s normalizovanou úpravou.

Uplatnění absolventů v praxi

Absolventi najdou uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích ve službách stravovacích, ubytovacích, informačních a dalších službách cestovního ruchu, budou vykonávat odborné činnosti provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídicí v nejrůznějších pracovních pozicích a v různých právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele a podnikatele. Po celou dobu studia je student připravován ke studiu na vysoké škole, především ekonomického směru.

Přijímací řízení

Viz webové stránky www.soupolicka.cz

Praxe/odborný výcvik

Souvislá 14denní praxe v informačních centrech, průběžná praxe na smluvních pracovištích (recepce hotelu, penzionu).
Praxe je zastoupena v každém ročníku studia

Možnosti dalšího vzdělávání

V průběhu studia může žák využít i vzdělávání prostřednictvím odborných kurzů a stáží z oblasti gastronomie.

Pro názornější představu o oborech studovaných na SOŠ a SOU Polička nezapomeňte zhlédnout naše videa a virtuální prohlídku.

Zobrazit více

Detail oboru se statistickými informacemi

Jaké byly šance na přijetí v minulých letech? Jak úspěšní byli studenti u maturit?

Nahlédněte, jaké informace můžete získat?

Pro zakoupení statistických informací se přihlaste
Nákupem za 1 kredit získáte přístup ke statistickým informacím o jednom vybraném oboru u jedné školy po dobu 12 měsíců od zakoupení.
Aktualizace: každoročně v X. měsíci
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička, Čs. armády 485
Videa