Žáci se naučí organizovat a řídit provoz podniků společného stravování ve výrobě i odbytu, připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní a pokrmy racionální výživy. Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Naučí se základům vedení stravovacího provozu, včetně sestavování jídelních lístků, kalkulací cen výrobků a služeb, vedení podnikových písemností apod. tak, aby v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru.
Náplň a charakteristika oboru
- studium potravin, výživy, výroby a odbytu v gastronomii
- mezi odborné předměty patří účetnictví, ekonomika a právo a další
- součástí studia je výuka dvou cizích jazyků
- příprava pro práci v různých firmách regionu, možnost také pokračovat na VOŠ či VŠ
- možnost uplatnění v různých hotelech a restauracích našeho regionu
- během studia konání odborných souvislých praxí ve firmách
Uplatnění absolventa
- různé střední technicko – hospodářské funkce v ubytovacích a stravovacích zařízeních (hotely, restaurace, kavárny, bary)
- uplatnění ve vedoucích pozicích jako je šéfkuchař nebo číšník – specialista
- po absolvování praxe možnost podnikání v gastronomických činnostech
- studium na VŠ