Žáci se naučí zpracovávat základní suroviny a přísady na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy mělněním, mixováním, třením, vařením a šleháním. Zhotovují cukrářské polotovary, korpusy, hotové výrobky, moučníky a zmrzliny různými technologiemi (tvarování, pečení, smažení, vaření, plnění, polévání, krájení, zdobení), vše se zaměřením i na estetické zpracování. V rámci výuky se seznámí i s obsluhou strojních zařízení v cukrářské výrobě. Žáci se připravují na povolání v cukrářských výrobnách všech typů a po absolvování mají také možnost založení soukromé firmy. Žáci SŠZP se účastní odborných soutěží, výstav, exkurzí a odborných seminářů, kde se seznamují s novými surovinami.
Uplatnění absolventů v praxi
Žáci se v tomto učebním oboru připravují na zaměstnání cukrárnách a pekárnách. Učební obor je vhodný rovněž pro založení živnosti.
Přijímací řízení
Kritéria přijímacího řízení jsou zveřejněna na webových stránkách školy www.sszpkt.cz.
K přihlášce ke studiu je nutné doložit potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu oboru.
Praxe / odborný výcvik
Zajišťujeme praktickou výuku přímo ve škole v Centru odborného výcviku a celoživotního vzdělávání v potravinářských a navazujících oborech a také ve firmách PEKÁRNY A CUKRÁRNY, a. s. Klatovy a na dalších pracovištích zaměstnavatelů.
Možnosti dalšího vzdělávání
Absolventi se mohou ucházet ke studiu v nástavbových oborech.