Zavřít

Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141Obor: Cukrář (Cukrář – výroba)

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Cukrář (Cukrář – výroba) 29-54-H/01 Výuční list 3 roky 30 48/28 ANO ANO

Charakteristika oboru

Žáci se naučí zpracovávat základní suroviny a přísady na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy mělněním, mixováním, třením, vařením a šleháním. Zhotovují cukrářské polotovary, korpusy, hotové výrobky, moučníky a zmrzliny různými technologiemi (tvarování, pečení, smažení, vaření, plnění, polévání, krájení, zdobení), vše se zaměřením i na estetické zpracování. V rámci výuky se seznámí i s obsluhou strojních zařízení v cukrářské výrobě. Žáci se připravují na povolání v cukrářských výrobnách všech typů a po absolvování mají také možnost založení soukromé firmy. Žáci SŠZP se účastní odborných soutěží, výstav, exkurzí a odborných seminářů, kde se seznamují s novými surovinami.

Uplatnění absolventů v praxi

Žáci se v tomto učebním oboru připravují na zaměstnání cukrárnách a pekárnách. Učební obor je vhodný rovněž pro založení živnosti.

Přijímací řízení

Kritéria přijímacího řízení jsou zveřejněna na webových stránkách školy www.sszpkt.cz.   
K přihlášce ke studiu je nutné doložit potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu oboru.

Praxe / odborný výcvik 

Zajišťujeme praktickou výuku přímo ve škole v Centru odborného výcviku a celoživotního vzdělávání v potravinářských a navazujících oborech a také ve firmách PEKÁRNY A CUKRÁRNY, a. s. Klatovy a na dalších pracovištích zaměstnavatelů.

Možnosti dalšího vzdělávání

Absolventi se mohou ucházet ke studiu v nástavbových oborech.

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 30 48
2022 30 49
2021 30 37
2020 30 44
Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141