Zavřít

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička, Čs. armády 485Obor: Kuchař-číšník

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Kuchař-číšník 65-51-H/01 Výuční list 3 roky 60 76/76 ANO NE

Charakteristika oboru

  • Žáci se učí uplatňovat moderní poznatky o výživě, potravinách a nápojích, tzn., aby absolventi:
    – měli přehled o výživě a nových trendech ve stravování, znali zásady racionální výživy, druhy základních diet a alternativní způsoby stravování;
    – rozlišovali potraviny podle druhu, jejich složení a vlastností; 
    – využívali vlastnosti potravin a nápojů pro technologickou úpravu; 
    – správně využívali způsoby skladování potravin a nápojů; 
    – sestavovali menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel. 

  • Žáci si osvojují technologii přípravy pokrmů včetně hygienických zásad, tzn., že
    – uplatňují zásady hygieny v gastronomii a systém HACCP;
    − ovládají technologické postupy přípravy pokrmů české kuchyně i zahraničních kuchyní;

  • Kontrolují kvalitu, správně uchovávají pokrmy, esteticky dohotovují a expedují výrobky;
    − používají a udržují technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu, 
    – objasňují a využívají kulinářské dovednosti.

  • Ovládají techniku odbytu, volí vhodné způsoby a systémy obsluhy podle charakteru společenské příležitosti, používají vhodný inventář;
    − společensky vystupují a profesionálně jednají ve styku s hosty, partnery a spolupracovníky;
    − dbají na estetiku pracovního prostředí při pracovních činnostech. 

  •  Vykonávají obchodně-provozní aktivity, tzn., aby absolventi:
    − sjednávali odbyt výrobků, zboží a služeb;
    − připravili podklady pro nákup surovin a dalšího materiálu;
    − zkontrolovali deklarovaný druh surovin a gramáž;
    − posoudili senzoricky nezávadnost a kvalitu surovin;
    − sestavovali kalkulace cen výrobků a služeb;
    − orientovali se v ekonomicko-právním zabezpečení provozu společného stravování;
    − sestavovali nabídkové listy výrobků a služeb podle různých kritérií;
    − využívali marketingové nástroje k prezentaci provozovny, nabídce služeb a výrobků, využívali prostředky podpory prodeje;
    − vyhotovovali podnikové a obchodní písemnosti v souladu s normalizovanou úpravou.

Vzdělání se ukončuje závěrečnou zkouškou; dokladem o dosažení stupně vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list. Obsah a organizace závěrečné zkoušky se řídí platnými přepisy.

Uplatnění absolventů v praxi

Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník. Uplatnění najde zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých stravovacích provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven na soukromé podnikání v oblasti gastronomie.

Přijímací řízení

Viz webové stránky www.soupolicka.cz

Praxe/odborný výcvik

Probíhá vždy jeden týden teoretické výuky a jeden týden odborného výcviku v rozsahu stanoveném plánem pro obor vzdělání. Škola zajišťuje teoretické i praktické vzdělávání. Probíhá vždy jeden týden teoretické výuky a jeden týden odborného výcviku.

Odborný výcvik probíhá v odborných učebnách školy pod vedením učitelů odborného výcviku a na smluvních pracovištích, kde žáky vedou instruktoři určení smluvním pracovištěm z řad zkušených zaměstnanců. Smluvní zajištění praktického vyučování oboru je realizováno v souladu s ustanovením školského zákona na základě Smlouvy o obsahu, rozsahu a podmínkách praktického vyučování žáků oboru vzdělání Kuchař-číšník. Kritériem pro volbu smluvního pracoviště je jeho kvalita po materiální a personální stránce a pro umístění jednotlivých žáků na tato pracoviště je důležité místo bydliště a snadnější dopravní dostupnost. Smluvní pracoviště je kontrolováno vedoucím odborného výcviku a vedoucím učitelem odborného výcviku v průběhu školního roku. 

Možnosti dalšího vzdělávání

V průběhu studia může žák využít i vzdělávání prostřednictvím odborných kurzů a stáží z oblasti gastronomie.

Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do oborů vzdělání pro absolventy tříletých oborů vzdělání. Je také možnost vykonání rozdílových zkoušek a nástup do 2. ročníku SOŠ – obor Gastronomie ve službách.

Pro názornější představu o oborech studovaných na SOŠ a SOU Polička nezapomeňte zhlédnout naše videa a virtuální prohlídku.

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 60 76
2022 60 50
2021 60 48
2020 30 45
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička, Čs. armády 485
Videa