-
Žáci se učí zpracovávat jatečná zvířata, drůbež a ryby, tzn., aby absolventi:
– dbali na pohodu zvířat během ustájení, omračování a vykrvování;
– jatečně zpracovávali jatečná zvířata, drůbež a ryby a kontrolovali kritické body během jatečného opracování;
– ošetřovali a skladovali jatečně upravené maso a jatečné produkty;
– prováděli sanitaci jatečného provozu, uplatňovali zásady správné hygienické praxe. -
Učí se upravovat maso, vyrábět masné výrobky a provádět odbytové činnosti v souladu s principy zajišťování bezpečnosti potravin, tzn., aby absolventi:
– bourali, upravovali a třídili maso pro výsekové a výrobní účely;
– volili vhodné suroviny, pomocné látky a obaly podle technologického postupu;
– vyráběli masné výrobky, uplatňovali zásady racionální výživy a kontrolovali kritické body během výroby;
– dodržovali technologické postupy při výrobě masa a masných výrobků;
– obsluhovali stroje a zařízení a prováděli jejich běžnou údržbu;
– skladovali, expedovali a zajišťovali odbyt masa a masných výrobků;
– uplatňovali zásady správné hygienické praxe při výrobě a prodeji masa a masných výrobků;
– vedli operativně-technickou evidenci;
– prováděli sanitaci masného provozu a prodejny. -
Provádějí kontrolu při úpravě masa a výrobě masných výrobků, tzn., aby absolventi:
– senzoricky hodnotili vstupní suroviny, meziprodukty a hotové výrobky;
– prováděli běžnou výrobní kontrolu;
– kontrolovali provozuschopnost strojů a strojních zařízení.
Přijímací řízení
Viz webové stránky www.soupolicka.cz.
Praxe/odborný výcvik
Probíhá vždy jeden týden teoretické výuky a jeden týden odborného výcviku v rozsahu stanoveném plánem pro obor vzdělání. Škola zajišťuje teoretické i praktické vzdělávání. Probíhá vždy jeden týden teoretické výuky a jeden týden odborného výcviku.
Odborný výcvik probíhá v odborných učebnách školy pod vedením učitelů odborného výcviku a na smluvních pracovištích, kde žáky vedou instruktoři určení smluvním pracovištěm z řad zkušených zaměstnanců. Smluvní zajištění praktického vyučování oboru je realizováno v souladu s ustanovením školského zákona na základě Smlouvy o obsahu, rozsahu a podmínkách praktického vyučování žáků oboru vzdělání Kuchař-číšník. Kritériem pro volbu smluvního pracoviště je jeho kvalita po materiální a personální stránce a pro umístění jednotlivých žáků na tato pracoviště je důležité místo bydliště a snadnější dopravní dostupnost. Smluvní pracoviště je kontrolováno vedoucím odborného výcviku a vedoucím učitelem odborného výcviku v průběhu školního roku.
Možnosti dalšího vzdělávání
V průběhu studia může žák využít i vzdělávání prostřednictvím odborných kurzů a stáží z oblasti gastronomie.
Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do oborů vzdělání pro absolventy tříletých oborů vzdělání.
Uplatnění absolventů v praxi
Absolvent tohoto oboru se v praxi uplatní při výkonu povolání řezník-uzenář v pozici zaměstnance menších i větších provozů masného průmyslu při zpracování masa a výrobě masných výrobků a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem masa a masných výrobků. Po absolvování závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do oborů vzdělání pro absolventy tříletých oborů vzdělání.
Absolvent je schopen jatečně opracovávat všechny druhy jatečných zvířat, drůbež, zvěřinu a ryby, ošetřovat a skladovat jatečně upravené maso a droby, bourat, upravovat a třídit maso a droby pro výsek a výrobu. Zvládá výrobu a uchovávání masných výrobků, balení masa a masných výrobků, zpracování živočišných tuků, kontrolu kvality vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků, obsluhu a základní údržbu technologického zařízení a vykonává činnosti související s prodejem masa a masných výrobků.
Pro názornější představu o oborech studovaných na SOŠ a SOU Polička nezapomeňte zhlédnout naše videa a virtuální prohlídku.