Zavřít

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička, Čs. armády 485Obor: Cukrář

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Cukrář 29-54-H/01 Výuční list 3 roky 60 69/69 ANO NE

Charakteristika oboru

V oboru Cukrář jsou kladeny nároky na manuální zručnost a estetické vnímání žáků, je respektována snaha vytvářet v žácích profesionální návyky a vybavit žáka takovými dovednostmi a znalostmi, které mu umožní dobré uplatnění na trhu práce.

Důraz je rovněž kladen na účast žáků na různých soutěžích v rámci regionu, ČR i mezinárodního působení, čímž se žáci již během studia zařazují mezi odborníky. Těchto dovedností mohou žáci využít při svém budoucím povolání. V žácích je rozvíjena snaha se ve svém oboru dále vzdělávat a profesionálně růst.

Cukrář je 3letý učební obor.

Uplatnění absolventů v praxi

  • Absolvent školního vzdělávacího programu Cukrář se uplatní při výkonu povolání cukrář v pozici zaměstnance v menších a středně velkých výrobnách cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách, v obchodních a restauračních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků. 

  •  Je schopen zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu cukrářských výrobků, vyrábět kompletní sortiment výrobků včetně jejich dohotovení a zdobení, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů, přístrojů a technického vybavení provozoven a vykonávat činnosti související s prodejem cukrářských výrobků. Dokáže hodnotit kvalitu surovin, polotovarů a hotových výrobků dle norem. 

  • Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do oborů vzdělání pro absolventy tříletých oborů vzdělání.

Přijímací řízení

Bližší informace jsou na webových stránkách www.soupolicka.cz

Praxe/odborný výcvik

  • Odborný výcvik je zaměřen na tvorbu cukrářských výrobků a zajišťování jejich odbytu, tzn., aby absolventi
    – vybrali pro daný výrobek vhodné suroviny a pomocné látky;
    – dodržovali technologické postupy a hygienické požadavky, vyráběli, uchovávali, skladovali cukrářské výrobky a vykonávali odbytové činnosti v souladu s principy zajištění bezpečnosti potravin; 
    – prokazovali manuální zručnost při výrobě;
    – uplatňovali estetická hlediska při tvarování a dohotovování cukrářských výrobků; 
    – obsluhovali a udržovali potravinářské stroje a zařízení; 
    – využívali marketingových přístupů při balení, etiketaci a prezentaci cukrářských výrobků;
    – vedli operativně-technickou evidenci při skladování, výrobě, příjmu a expedici surovin a hotových výrobků;
    – dodržovali zásady osobní hygieny a prováděli sanitaci provozu cukrárny; 
    – zařazovali do výroby při přípravě receptur nové poznatky z oboru.

  • Praxe probíhá v prostoru školních učeben praktického výcviku a ve školní cukrárně.

  • Teorie a praxe se střídá v pravidelných týdenních intervalech.

Možnosti dalšího vzdělávání

V průběhu studia může žák využít i vzdělávání prostřednictvím odborných kurzů a stáží z oblasti cukrářství a gastronomie.

Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do oborů vzdělání pro absolventy tříletých oborů vzdělání.

Pro názornější představu o oborech studovaných na SOŠ a SOU Polička nezapomeňte zhlédnout naše videa a virtuální prohlídku.

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 60 69
2022 60 53
2021 60 34
2020 60 41
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička, Čs. armády 485
Videa