V oboru Cukrář jsou kladeny nároky na manuální zručnost a estetické vnímání žáků, je respektována snaha vytvářet v žácích profesionální návyky a vybavit žáka takovými dovednostmi a znalostmi, které mu umožní dobré uplatnění na trhu práce.
Důraz je rovněž kladen na účast žáků na různých soutěžích v rámci regionu, ČR i mezinárodního působení, čímž se žáci již během studia zařazují mezi odborníky. Těchto dovedností mohou žáci využít při svém budoucím povolání. V žácích je rozvíjena snaha se ve svém oboru dále vzdělávat a profesionálně růst.
Cukrář je 3letý učební obor.
Uplatnění absolventů v praxi
-
Absolvent školního vzdělávacího programu Cukrář se uplatní při výkonu povolání cukrář v pozici zaměstnance v menších a středně velkých výrobnách cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách, v obchodních a restauračních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků.
-
Je schopen zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu cukrářských výrobků, vyrábět kompletní sortiment výrobků včetně jejich dohotovení a zdobení, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů, přístrojů a technického vybavení provozoven a vykonávat činnosti související s prodejem cukrářských výrobků. Dokáže hodnotit kvalitu surovin, polotovarů a hotových výrobků dle norem.
- Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do oborů vzdělání pro absolventy tříletých oborů vzdělání.
Přijímací řízení
Bližší informace jsou na webových stránkách www.soupolicka.cz
Praxe/odborný výcvik
-
Odborný výcvik je zaměřen na tvorbu cukrářských výrobků a zajišťování jejich odbytu, tzn., aby absolventi
– vybrali pro daný výrobek vhodné suroviny a pomocné látky;
– dodržovali technologické postupy a hygienické požadavky, vyráběli, uchovávali, skladovali cukrářské výrobky a vykonávali odbytové činnosti v souladu s principy zajištění bezpečnosti potravin;
– prokazovali manuální zručnost při výrobě;
– uplatňovali estetická hlediska při tvarování a dohotovování cukrářských výrobků;
– obsluhovali a udržovali potravinářské stroje a zařízení;
– využívali marketingových přístupů při balení, etiketaci a prezentaci cukrářských výrobků;
– vedli operativně-technickou evidenci při skladování, výrobě, příjmu a expedici surovin a hotových výrobků;
– dodržovali zásady osobní hygieny a prováděli sanitaci provozu cukrárny;
– zařazovali do výroby při přípravě receptur nové poznatky z oboru. -
Praxe probíhá v prostoru školních učeben praktického výcviku a ve školní cukrárně.
-
Teorie a praxe se střídá v pravidelných týdenních intervalech.
Možnosti dalšího vzdělávání
V průběhu studia může žák využít i vzdělávání prostřednictvím odborných kurzů a stáží z oblasti cukrářství a gastronomie.
Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do oborů vzdělání pro absolventy tříletých oborů vzdělání.
Pro názornější představu o oborech studovaných na SOŠ a SOU Polička nezapomeňte zhlédnout naše videa a virtuální prohlídku.