Učební obor s možností uplatnění v oblasti gastronomie.
Náplní studia je
-
ovládat způsob přípravy běžných pokrmů české kuchyně i zahraničních kuchyní
-
dodržovat technologické postupy přípravy
-
připravovat pokrmy v požadované kvalitě, správně uchovávat pokrmy
-
esteticky dohotovovat a expedovat výrobky
-
používat a udržovat technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu
-
mít přehled o výživě, znát zásady racionální výživy, druhy diet
-
znát způsoby skladování potravin a nápojů
-
sestavit menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel
-
využívat vhodné formy obsluhy, používat vhodný inventář
-
společensky vystupovat a profesionálně jednat ve styku s hosty.
Uplatnění absolventů v praxi
Absolvent se uplatní při výkonu povolání v oblasti stravovacích služeb, a to podle zaměření školního vzdělávacího programu buď při výrobě pokrmů nebo v odbytu při obsluze hostů. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven na soukromé podnikání v gastronomických službách.
Přijímací řízení
Kritéria přijímacího řízení jsou zveřejněna na webových stránkách školy.
K přihlášce ke studiu je nutné doložit potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu oboru.
Odborný výcvik
Žáci konají ve školní restauraci a na smluvních pracovištích.
Možnosti dalšího vzdělávání
Po absolvování oboru a získání výučního listu je možno pokračovat ve studiu v nástavbovém oboru.