Zavřít

Střední škola gastronomie, farmářství a služeb JeseníkObor: Řezník-uzenář

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Řezník-uzenář 29-56-H/01 Výuční list 3 roky 15 7/5 ANO NE

Charakteristika oboru

Bez masa si svůj život neumíš představit? Chceš studovat řemeslo s tisíciletou tradicí, za které se rozhodně stydět nemusíš? Pak se staň řezníkem! Tenhle obor není pro každého, ale pokud máš k masu vztah, lepší obor si vybrat nemůžeš.

Naučíš se vyrábět různé výrobky z masa, jako jsou tlačenky, jitrnice, párky a klobásy a garantujeme ti, že se staneš nejoblíbenějším sousedem ve městě či na vesnici.

Proč studovat právě tento obor?

  • O práci se nemusíš bát
    Tenhle obor není pro každého – musíš mít k masu prostě vztah. Ale o uplatnění v česku a v zahraničí nemusíš mít strach.

  • Řezníci budou vždycky
    Řezník je poctivé řemeslo, které je tu už stovky let – a další stovky bude.

  • Moderně i postaru
    Budeš používat nejen tradiční metody, ale i nejmodernější stroje.

  • Nejen teorie, uvidíš to na vlastní oči
    Nebudeš celou dobu jen ve škole, ale podíváš se i na exkurze a praxi k partnerům v regionu.

  • Veď vlastní řeznictví
    Co třeba začít podnikat? O česká a poctivá řeznictví je obrovský zájem.

  • Naučíš se, co jiní neumí
    Tlačenka, klobásky, párky a salám není jediné, co se dá z masa udělat. Naučíme tě desítky dalších produktů.

  • Ideální obor pro milovníky masa
    Aby ses stal řezníkem, musíš mít rád maso a uzenářské výrobky. A pokud je máš rád hodně, jen těžko najdeš lepší obor.

Kde se uplatníš

Založ si třeba vlastní stylové řeznictví. Vůně uzeného se ponese celou ulicí a lidé k tobě budou jezdit až z dálky.

Uplatnění najdeš skoro kdekoliv, kde se pracuje s masem. Ať už při bourání, zpracování masa a výrobě masných výrobků nebo třeba při jeho prodeji v řeznictví. Zvládneš zpracovat jateční zvířata, drůbež, zvěřinu i ryby, zabalit je a připravit k prodeji. Uplatníš se snadno na vesnici i ve velkých městech.

A pokud tě láká podnikání, jako řezník budeš mít dveře otevřené.

Co budeš umět?

  • Budeš umět zpracovávat jatečná zvířata, drůbež a ryby na maso a masné výrobky

  • Ovládneš technologické postupy, od porážky a zpracování, bourání, úpravu až po výrobu a skladování výrobků

  • Zvládneš pracovat se stroji potřebnými pro povolání řezníka

  • Budeš znát hygienické předpisy

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 15 7
2022 15 7
2021 15 4
2020 15 3
Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník