Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace
| Obor, zaměření, kód oboru KKOV | Ukončení studia |
Přijmou 2026/27 |
Přihl./přij. 2025/26 |
Přijímací zkoušky |
PLP | OZP |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Hotelnictví 65-42-M/01 | Maturitní zkouška 4 roky | 60 | 122/60 Statistika | ČJ, M | ANO | NE |
| Cestovní ruch 65-42-M/02 | Maturitní zkouška 4 roky | 30 | 179/60 Statistika | ČJ, M | NE | NE |
| Výrobce potravin 29-51-H/01 | Výuční list 3 roky | 20 | 42/13 Statistika | ANO | ANO | |
| Pekař 29-53-H/01 | Výuční list 3 roky | 10 | 18/6 Statistika | ANO | ANO | |
| Cukrář 29-54-H/01 | Výuční list 3 roky | 24 | 90/18 Statistika | ANO | ANO | |
| Řezník-uzenář 29-56-H/01 | Výuční list 3 roky | 6 | 7/2 Statistika | ANO | NE | |
| Kuchař-číšník 65-51-H/01 | Výuční list 3 roky | 52 | 84/32 Statistika | ANO | ANO | |
| Prodavač 66-51-H/01 | Výuční list 3 roky | 15 | 26/11 Statistika | ANO | ANO | |
| Kadeřník 69-51-H/01 | Výuční list 3 roky | 42 | 149/26 Statistika | ANO | ANO | |
| Nástavby: | ||||||
| Podnikání; VYU 64-41-L/51 | Maturitní zkouška 2 roky | 30 | 91/30 Statistika | ČJ, M | NE | ANO |
Je odbornou školou s dlouholetou tradicí a bohatou nabídkou studijních oborů. Nabízí čtyřleté maturitní obory, tříleté učební obory a dvouleté nástavbové studium.
Maturitní obor Hotelnictví připravuje střední odborný personál pro všechny oblasti restauračních a hotelových středisek včetně podnikání. V rámci učební a odborné praxe získají žáci praktické dovednosti v gastronomických zařízeních. Škola spolupracuje nejen s opavskými, ale také ostravskými restauracemi a hotely. Cestovní ruch připravuje žáky pro oblast služeb cestovního ruchu (cestovní kanceláře a agentury, infocentra apod.). Vybraní žáci mají možnost vykonat odbornou praxi v zahraničí v Irsku, Německu, Švýcarsku a na Kypru. Škola nabízí možnost výuky angličtiny, němčiny, francouzštiny a španělštiny.
Žákům tříletých učebních oborů zajišťuje škola praktické vyučování na vlastních pracovištích školy a u smluvních sociálních partnerů v reálném prostředí praxe. V oborech Pekař, Řezník-uzenář a Výrobce potravin škola nabízí motivační a prospěchové stipendium. Dvouleté nástavbové studium oboru Podnikání pro absolventy učebních oborů vytváří dobré předpoklady k zvládnutí podnikatelských aktivit, a to nejen v oblasti oboru vyučení.
Škola nabízí žákům kurzy barmanské, baristické, sommelierské, carvingu i studené kuchyně. Žáci se mohou účastnit různých soutěží včetně mezinárodních.

