Zavřít

Střední průmyslová škola potravinářství a služeb PardubiceObor: Kuchař-číšník (zaměření Kuchař)

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Kuchař-číšník (zaměření Kuchař) 65-51-H/01 Výuční list 3 roky 30 23/23 ANO ANO

Charakteristika oboru

Hlavní pracovní činností kuchaře je příprava a úprava pokrmů. Uplatnění najde v hotelových kuchyních, ve školních jídelnách, v kuchyňských provozech restaurací, firem i nemocnic. Žák je po absolvování oboru schopen připravovat pokrmy teplé a studené kuchyně, minutky, moučníky a pokrmy zahraničních kuchyní. Umí sestavit jídelní a nápojový lístek a menu pro různé příležitosti, připraví kalkulaci pokrmů. Během učení se seznamuje se zásadami racionální výživy a se současnými trendy v gastronomii. Výuka probíhá v teorii a v praxi v týdenních cyklech. Předpokladem pro úspěšné vykonávání povolání je vyučení v oboru, manuální zručnost, estetické cítění a schopnost kolektivní spolupráce.

Podmínky přijetí

Zájemci o obor budou přijati na základě výsledků vzdělávání na ZŠ. Zdravotní způsobilost je nutné doložit lékařským potvrzením.

Způsob ukončení a certifikace

závěrečná zkouška, výuční list

Praxe

Odborný výcvik probíhá ve cvičné kuchyni a dále na smluvně zajištěných provozovnách v Pardubicích (např. restaurace VELVET, GARÁŽ, velkokapacitní kuchyně ve FOXCONNU).

Další možnosti vzdělávání

Absolvent oboru může dále pokračovat ve studiu formou nástavbového denního studia, které je zakončeno maturitní zkouškou.

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 30 23
2022 30 29
2021 30 14
2020 30 24
Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice