Zavřít

Střední průmyslová škola potravinářství a služeb PardubiceObor: Kuchař-číšník (zaměření Číšník)

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Kuchař-číšník (zaměření Číšník) 65-51-H/01 Výuční list 3 roky 30 8/8 ANO ANO

Charakteristika oboru

Pracovní náplní číšníka (servírky) je obsluha hostů – schopnost poradit jim s výběrem pokrmů a nápojů, přijmout objednávku, servírovat pokrmy, dokončit přípravu jídla u stolu (např. flambováním), sestavit jídelní a nápojový lístek, připravit slavnostní tabuli, organizovat rauty. Všechny tyto činnosti se žák naučí při teoretické i praktické výuce. Uplatnění najde v kavárnách, barech, v restauracích a hotelech různého typu, v hostincích i v lázeňských zařízeních. Předpokladem pro úspěšné vykonávání profese je vyučení v oboru, kultivované vystupování, dobrá schopnost komunikace v mateřském i v cizím jazyce, psychická odolnost, organizační schopnosti a individuální přístup k zákazníkům.

Podmínky přijetí

Zájemce o obor bude přijat na základě výsledků vzdělávání na ZŠ. Zdravotní způsobilost je nutné doložit lékařským potvrzením.

Způsob ukončení a certifikace

závěrečná zkouška, výuční list

Praxe

Odborný výcvik probíhá na smluvně zajištěných pracovištích v restauračních zařízeních v Pardubicích (restaurace VELVET, GARÁŽ, BONTÉ, U VOJTĚCHŮ, penzion FAJN). Ve škole je žákům k dispozici odborná učebna stolničení.

Další možnosti studia

Absolvent oboru může dále pokračovat ve studiu formou nástavbového denního studia, které je zakončeno maturitní zkouškou.

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 30 8
2022 30 14
2021 30 16
2020 30 23
Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice