Zavřít

Střední průmyslová škola potravinářství a služeb PardubiceObor: Technologie potravin (Management potravinářských výrob)Oborová skupina: Školy technologické

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Technologie potravin (Management potravinářských výrob) 29-41-M/01 Maturitní zkouška 4 roky 60 86/83 ČJ, M ANO ANO

Charakteristika oboru

Je správnou volbou pro ty mladé lidi, kteří chtějí kromě teoretické přípravy absolvovat i cvičení v chemické a mikrobiologické laboratoři. Obor je zaměřen na hodnocení kvality potravin. Žák získá základní přehled o výživě, výrobě a složení potravin. Velký rozsah výuky odborných předmětů probíhá formou cvičení v chemických a mikrobiologických laboratořích. Žáci provádí hodnocení potravin podle předepsaných legislativních požadavků.

Uplatnění absolventa

Uplatnění najde v orgánech státní správy, jako jsou orgány ochrany veřejného zdraví, státní veterinární správa i státní zemědělská a potravinářská inspekce, v soukromých laboratořích ve všech odvětvích potravinářského průmyslu v rámci provozní kontroly, v komerčních chemických a mikrobiologických laboratořích se zaměřením na jakost a zdravotní nezávadnost potravin. Absolvent se může uplatnit v laboratořích souvisejících s ochranou a tvorbou životního prostředí ale i v laboratořích farmaceutických firem. Obor s tímto zaměřením má přímou návaznost ve studiu na VŠ.

Podmínky přijetí

Uchazeči budou přijímáni na základě vykonání jednotné přijímací zkoušky složené z testů z českého jazyka a matematiky, a výsledků vzdělávání na základní škole. Zdravotní způsobilost je nutné doložit lékařským potvrzením.

Způsob ukončení a certifikace:

maturitní zkouška, vysvědčení o maturitní zkoušce

Praxe

Škola se může pochlubit velice dobrým materiálním vybavením umožňujícím práci ve školní mikrobiologické a chemické laboratoři. Nechybí ani spolupráce školy s odbornou veřejností. Žákům je umožněno poznat reálný provoz potravinářských firem díky exkurzím.

Další možnosti vzdělávání

Po úspěšném absolvování oboru může žák pokračovat ve studiu na vysokých školách (např. Univerzita Pardubice, Baťova univerzita ve Zlíně, VŠCHT v Praze, Mendelova univerzita v Brně) v podobě bakalářského a následně magisterského programu.

Zobrazit více

Detail oboru se statistickými informacemi

Jaké byly šance na přijetí v minulých letech? Jak úspěšní byli studenti u maturit?

Nahlédněte, jaké informace můžete získat?

Pro zakoupení statistických informací se přihlaste
Nákupem za 1 kredit získáte přístup ke statistickým informacím o jednom vybraném oboru u jedné školy po dobu 12 měsíců od zakoupení.
Aktualizace: každoročně v X. měsíci
Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice