Zavřít

Střední škola řemesel a Odborné učiliště Lipová-lázněObor: Stravovací a ubytovací služby

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Stravovací a ubytovací služby 65-51-E/01 Výuční list 3 roky 14 8/8 PO ANO ANO

Charakteristika oboru

Tříletý učební obor ukončený závěrečnými zkouškami s vysvědčením a výučním listem.

Žáci se učí přípravu jídel teplé a studené kuchyně pro společné stravování – vaření, porcování a výdej. Výuka je rozšířena o základy stolničení a provozní služby. Žáci pracují na zakázkách pro organizace a fyzické osoby.

Zájemci se mohou účastnit barmanského kurzu.

Uplatnění absolventů v praxi

Absolvent se uplatní ve stravovacích službách při výrobě pokrmů jako pomocný kuchař i v provozovnách rychlého občerstvení, kde připravuje jednoduché pokrmy české kuchyně, zhotovuje pokrmy teplé a studené kuchyně, polotovary, připravuje také jednoduché moučníky, teplé nápoje, umí pokrmy správně uchovávat a esteticky upravuje pokrm k expedici. Absolvent také provádí pomocné práce při úklidu ve stravovacích a  ubytovacích zařízeních, uplatní se při vykonávání drobné údržby v zařízeních spojených s ubytováním hostů. Může být zaměstnán i jako pokojská, vrátný – dveřník, nosič zavazadel a uplatní se při podobných pracích v prostorách ubytovacího zařízení

Přijímací řízení

Přijímací řízení probíhá formou pohovoru. K přihlášce ke studiu je nutné doložit potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu oboru. Další povinnou přílohou je doporučení vydané školským poradenským zařízením (PPP/SPC). Bližší informace k přijímacímu řízení jsou zveřejněny na webových stránkách školy oulipova.cz.

Praxe/ odborný výcvik

  • Odborný výcvik I. ročníku probíhá ve cvičné kuchyňce. Ta je plně a moderně vybavena pro přípravu veškerých pokrmů a zpracování zakázek z teplé a studené kuchyně i k přípravě moučníků

  • Odborný výcvik II. a III. ročníku probíhá v hlavní školní kuchyni, žáci ve dvou směnách připravují kompletní celodenní stravu svým spolužákům a vyučujícím školy

  • Během studia mohou žáci v rámci barmanského kroužku získat základní dovednosti v přípravě a míchání různých nápojů. Zúčastňujeme se pravidelně i různých soutěží v kuchařském umění (Zlatá vařečka apod.)

Podpora studentů/stipendia

Žáci dostávají finanční prostředky z produktivních činností.

Dále žáci nastupující do prvních ročníků obdrží tzv. „Jesenické stipendium“ ve výši 5 000 Kč.

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 14 8
2022 14 5
2021 14 4
2020 14 4
Střední škola řemesel a Odborné učiliště Lipová-lázně