Zavřít

Střední škola gastronomie, farmářství a služeb JeseníkObor: Kuchař-číšník

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Kuchař-číšník 65-51-H/01 Výuční list 3 roky 30 28/16 ANO NE

Charakteristika oboru

Možná už trochu vařit umíš, ale chceš své umění dostat na vyšší úroveň? S tímhle oborem budeš rozdávat radost všem okolo – jídlo mají rádi všichni. Ovládneš kuchařství, číšnictví a třeba i barmanství. Snadno se zaměstnáš, ale budeš moct i začít podnikat a třeba si otevřeš vlastní restauraci, bar nebo kavárnu.

S tímhle oborem se tvé představivosti meze nekladou – stačí mít vztah k jídlu, pití a budeš pracovat v oboru, který tě bude bavit.

Proč studovat právě tento obor?

  • Hladce najdeš práci
    O absolventy tohoto oboru je obrovský zájem – je to náročná, ale poctivá a dobře ohodnocená práce.

  • Vybereš si, co tě baví
    Naučíš se vařit i obsluhovat a můžeš pak dělat to, co tě bude bavit nejvíc.

  • Staň se třeba šéfkuchařem
    S tímhle oborem tě čeká kariérní růst – co se třeba stát šéfkuchařem nebo provozním?

  • Vyraž do zahraničí
    Pokud tě láká zahraničí, gastronomie ti otevře cestu. A máme možnosti, jak ti pomoc.

  • Vyhrávej soutěže
    Čekají tě i různé soutěže, třeba barmanské nebo baristické. Bude to zábava i výzva.

  • Naučíš se víc, než jinde
    Budeš pod jednou střechou s cukráři, pekaři a řezníky – zjistíš tak z gastronomie mnohem víc než na jiných školách. V

  • yzkoušíš si velké akce
    Zapojíš se do přípravy různých akcí, jako jsou vánoční trhy nebo koncert, na který připravujeme 1000 jídel.

  • Učit tě budou skuteční mistři
    Bude tě učit mistrová, která dostala ocenění magdaleny rettigové – zkrátka skutečná odbornice.

Kde se uplatníš

Můžeš se třeba stát známým barmanem, který míchá ty nejúžasnější drinky, nebo si založ vlastní malou hospůdku.

Uplatníš se především jako kuchař nebo číšník, a to jak v Česku, tak třeba i v zahraničí – už na škole můžeš vyjet do zahraničí, kde získáš potřebnou praxi. Uplatníš se v malých restauracích i velkých jídelnách, jako výčepní v hospodě, barman v baru nebo třeba jako číšník v luxusní restauraci.

A protože budeš mít vzdělání v gastronomickém oboru, po chvíli praxe můžeš začít podnikat a splnit si své sny o vlastním podniku.

Co budu umět?

  • Naučíš se připravovat a vařit česká i zahraniční jídla

  • Budeš se orientovat v sortimentu potravin i nápojů

  • Zvládneš posoudit kvalitu surovin i nápojů

  • Ovládneš techniky obsluhy hostů, vyúčtování i kalkulace jídel

  • Naučíš se další dovednosti, podle toho, jaké zvolíš kurzy

Jaké si udělám certifikace?

  • Kurz studené kuchyně

  • Baristický kurz - příprava espressa a cappuccina, latte art

  • Barmanský kurz - základní

  • Barmanský kurz - flair

  • Sommelierský kurz

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 30 28
2022 45 43
2021 30 31
2020 30 26
Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník