Zavřít

Střední škola gastronomie, farmářství a služeb JeseníkObor: Cukrář

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Cukrář 29-54-H/01 Výuční list 3 roky 45 33/25 ANO NE

Charakteristika oboru

Vždycky ses motala v kuchyni a to hlavně, když se peklo. Nejradši máš, když se o Vánocích peče cukroví a kuchyní se line vůně vanilkových rohlíčků. Chceš dělat práci, do které dáš kus sebe a nápadů máš na rozdávání. Jestli ses v předchozích řádcích poznala, bude tenhle obor to pravé ořechové.

Pokud by tě bavilo dělat radost malým i velkým, přihlas se na tenhle obor a my tě naučíme, jak dělat dorty, zákusky i dezerty nad kterými se sbíhají sliny!

Proč studovat právě tento obor?

  • Moderní vybavení
    K dispozici máme moderní stroje a zařízení, se kterým se naučíš pracovat – budeš vědět jak a kdy je použít, když budeš chtít vytvořit něco unikátního.

  • Veď vlastní podnik
    Je tvým snem si založit si cukrárnu nebo kavárnu? Tenhle obor ti to umožní.

  • Budeš umět co málokdo
    Naučíš se i vytvářet a zdobit dorty, péct chráněné regionální koláčky a spoustu dalších zákusků.

  • Krásná sladká práce
    Každý tvůj výrobek bude malé umělecké dílo, které bude rozdávat radost a potěšení.

  • Kvalitně a pečlivě
    U nás stavíme cukrařinu na tradičních metodách a postupech – nenahrazujeme suroviny abychom ušetřili. Poctivé cukrářství tak, jak si ho pamatuješ z dětství.

  • Buď vyhlášená v celém okolí
    Když zákazníkům, kamarádům a rodině chutnají tvé výrobky, je to jeden z nejlepších pocitů pod sluncem.

  • Popusť uzdu fantazii
    S tímhle oborem můžeš naplno využít svou kreativitu – tady se jí meze nekladou.

Kde se uplatníš

Založ si třeba vlastní cukrárnu a peč ty nejvyhlášenější větrníky široko daleko. Nebo se nech zaměstnat a vypracuj se na mistrovou.

Uplatníš se v cukrárnách nebo kavárnách, pro které můžeš péct dorty a dělat zákusky. Práci najdeš také v restauracích a hotelích, které v dnešní době chtějí mít svého šikovného cukráře.

Nebo si založ živnost a můžeš připravovat třeba sladké bary na svatby a oslavy – cupcake, cheesecake nebo čokoládové pěny a panna cotta – svatebčané a oslavenci tě budou zbožňovat!

Co budeš umět?

  • Budeš umět vyrobit všechny druhy cukrářských výrobků, od zákusků, přes moučníky až po dorty

  • Ovládneš technologické postupy výroby včetně balení a expedice

  • Poznáš hygienické postupy a normy

  • Zvládneš posoudit kvalitu surovin a výrobků

  • Naučíš se i další věci, protože se můžeš během studia účastnit kurzů a soutěží

Jaké si udělám certifikace?

  • Zdobení perníčků 2D ART

  • Modelování květů, postaviček a ozdob

  • Výroba pralinek

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 45 33
2022 30 31
2021 30 22
2020 30 33
Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník