Zavřít

Střední škola, Lomnice nad Popelkou, Antala Staška 213, příspěvková organizaceObor: Cestovní ruchOborová skupina: Školy hotelové a podnikatelské

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Cestovní ruch 65-42-M/02 Maturitní zkouška 4 roky 30 41/30 ČJ, M, PO ANO ANO

Charakteristika oboru

Žáci se naučí vykonávat a organizovat odborné činnosti služeb cestovního ruchu, tzn. zejména organizovat a zabezpečovat jednotlivé služby cestovního ruchu například ubytovací, stravovací, informační a další. Budou umět sestavit zájezd pro různé skupiny klientů, poskytovat a provádět průvodcovské služby, doprovázet zájezd. Budou schopni vykonávat činnosti na recepci a spolupracovat s dalšími úseky hotelu a spolupracovníky z cestovních kanceláří. Žáci se budou orientovat v obchodně podnikatelských aktivitách subjektů cestovního ruchu a v právních aspektech podnikání v cestovním ruchu, využívat ekonomické informace k řízení, vést podnikovou administrativu, kalkulovat ceny produktů a služeb a smluvně zabezpečovat jejich odbyt. Budou schopni sestavit nabídku a propagaci produktů a služeb cestovního ruchu, organizovat průzkum trhu a výsledky vyhodnocovat. Součástí přípravy je výuka dvou cizích jazyků, které jsou důležitým předpokladem pro uplatnění v cestovním ruchu.

Uplatnění absolventů v praxi

Absolventi najdou uplatnění v komplexu služeb cestovního ruchu. Budou vykonávat činnosti charakteru obchodně podnikatelského, provozního a řídícího v nižších a středních pozicích struktury řízení ve všech organizačně právních formách podnikání v cestovním ruchu. Absolventi se uplatní např. jako pracovníci cestovních kanceláří, cestovních agentur, turistických informačních center a hotelových komplexů a dále jako průvodci cestovního ruchu, recepční apod., popř. ve veřejné správě na úseku rozvoje cestovního ruchu. Absolventi mohou pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách nebo vysokých školách, obvykle pokračují ve studiu v oborech skupiny gastronomie, hotelnictví, turismus nebo v ekonomických oborech.

Přijímací řízení

K přijetí ke studiu je nutné vykonat státní přijímací zkoušku z českého jazyka a matematiky.
Kritéria přijímacího řízení jsou zveřejněna na webových stránkách školy. 
Na přihlášce ke studiu je nutné doložit potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu oboru.

Praxe/odborný výcvik 

Žáci konají souvislou praxi ve druhém, třetím a čtvrtém ročníku studia na smluvních pracovištích

Možnosti dalšího vzdělávání

vysoká škola se zaměřením na cestovní ruch a ekonomiku
vyšší odborná škola se zaměřením na cestovní ruch a ekonomiku

Zobrazit více

Detail oboru se statistickými informacemi

Jaké byly šance na přijetí v minulých letech? Jak úspěšní byli studenti u maturit?

Nahlédněte, jaké informace můžete získat?

Pro zakoupení statistických informací se přihlaste
Nákupem za 1 kredit získáte přístup ke statistickým informacím o jednom vybraném oboru u jedné školy po dobu 12 měsíců od zakoupení.
Aktualizace: každoročně v X. měsíci
Střední škola, Lomnice nad Popelkou, Antala Staška 213, příspěvková organizace
Videa Žáci se naučí připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní, pokrmy studené kuchyně a pokrmy racionální výživy. Budou se orientovat v sortimentu potravin a nápojů a využívat suroviny podle jejich upotřebitelnosti při přípravě pokrmů. Seznámí se s dodržováním hygieny v gastronomickém provozu, naučí se pokrmy uchovávat podle předpisů. Žáci se naučí základní techniky odbytu a obsluhy hostů, budou obsluhovat hosty technikou jednoduché i složité obsluhy, provedou vyúčtování s hostem, naučí se sestavovat jídelní lístky podle gastronomických pravidel, kalkulovat ceny. Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Jsou připravováni na to, aby po získání nezbytné praxe v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru. Součástí přípravy je výuka dvou cizích jazyků, které jsou v současné době důležitým předpokladem pro uplatnění v gastronomických službách. Uplatnění absolventů v praxi Absolventi se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník - podle koncepce a zaměření jednotlivých školních vzdělávacích programů, a to v pozici zaměstnance ve velkých a středně velkých stravovacích provozech. Školní vzdělávací program může také nabízet přípravu pro obě tyto profese zároveň. Absolventi získají uplatnění především v malých provozovnách regionálního významu, kde lze dobře využít dovedností absolventa podle aktuální potřeby provozovny. Po získání nezbytné praxe v oboru jsou připraveni na soukromé podnikání v pohostinství. Absolventi mohou pokračovat ve studiu v oborech nástavbového studia zaměřeného na gastronomii nebo podnikání v oboru. Obvykle pokračují ve studiu v oborech gastronomie, hotelnictví, turismus, ekonomika a administrativa, podnikání v oborech, odvětvích , pedagogika, učitelství, sociální péče, apod. Přijímací řízení Na přihlášce ke studiu je nutné doložit potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu oboru. Kritéria přijímacího řízení jsou zveřejněna na webových stránkách školy. Praxe/odborný výcvik Žáci konají odborný výcvik ve všech ročnících studia ve školní jídelně. Možnosti dalšího vzdělávání Absolventi se mohou po získání výučního listu přihlásit do nástavbového studia zakončeného maturitní zkouškou.