Učební obor pro chlapce i pro dívky, kteří absolvovali základní školu, speciální školu, případně méně než 9 ročníků základní školy.
Během teoretické i praktické výuky žáci
-
osvojí si technologické postupy přípravy pokrmů a nápojů
-
naučí se rozeznávat jednotlivé suroviny a jejich jakostní znaky
-
seznámí se s možnostmi využití surovin ve společném stravování
-
získají základy obsluhy hostů
-
získají znalosti i dovednosti z ubytovacího provozu
-
v případě zájmu se mohou se účastnit kurzu číšníků a barmanů
Odborné znalosti žáci získají mj. v následujících předmětech
-
potraviny a výživa
-
zařízení provozoven
-
technologie
-
stolničení
Uplatnění
-
samostatné či pomocné práce v kuchyních stravovacích zařízení
-
samostatná příprava teplé i studené kuchyně
-
práce v ubytovacích zařízeních
-
po přiměřené praxi jsou schopni samostatného podnikání v tomto oboru