-
Žáci se učí uplatňovat moderní poznatky o výživě, potravinách a nápojích, tzn., aby absolventi:
– měli přehled o výživě a nových trendech ve stravování, znali zásady racionální výživy, druhy základních diet a alternativní způsoby stravování;
– rozlišovali potraviny podle druhu, jejich složení a vlastností;
– využívali vlastnosti potravin a nápojů pro technologickou úpravu;
– správně využívali způsoby skladování potravin a nápojů;
– sestavovali menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel. -
Žáci si osvojují technologii přípravy pokrmů včetně hygienických zásad, tzn., že
– uplatňují zásady hygieny v gastronomii a systém HACCP;
− ovládají technologické postupy přípravy pokrmů české kuchyně i zahraničních kuchyní; -
Kontrolují kvalitu, správně uchovávají pokrmy, esteticky dohotovují a expedují výrobky;
− používají a udržují technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu,
– objasňují a využívají kulinářské dovednosti. -
Ovládají techniku odbytu, volí vhodné způsoby a systémy obsluhy podle charakteru společenské příležitosti, používají vhodný inventář;
− společensky vystupují a profesionálně jednají ve styku s hosty, partnery a spolupracovníky;
− dbají na estetiku pracovního prostředí při pracovních činnostech. -
Vykonávají obchodně-provozní aktivity, tzn., aby absolventi:
− sjednávali odbyt výrobků, zboží a služeb;
− připravili podklady pro nákup surovin a dalšího materiálu;
− zkontrolovali deklarovaný druh surovin a gramáž;
− posoudili senzoricky nezávadnost a kvalitu surovin;
− sestavovali kalkulace cen výrobků a služeb;
− orientovali se v ekonomicko-právním zabezpečení provozu společného stravování;
− sestavovali nabídkové listy výrobků a služeb podle různých kritérií;
− využívali marketingové nástroje k prezentaci provozovny, nabídce služeb a výrobků, využívali prostředky podpory prodeje;
− vyhotovovali podnikové a obchodní písemnosti v souladu s normalizovanou úpravou.
Vzdělání se ukončuje závěrečnou zkouškou; dokladem o dosažení stupně vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list. Obsah a organizace závěrečné zkoušky se řídí platnými přepisy.
Uplatnění absolventů v praxi
Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník. Uplatnění najde zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých stravovacích provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven na soukromé podnikání v oblasti gastronomie.
Přijímací řízení
Viz webové stránky www.soupolicka.cz
Praxe/odborný výcvik
Probíhá vždy jeden týden teoretické výuky a jeden týden odborného výcviku v rozsahu stanoveném plánem pro obor vzdělání. Škola zajišťuje teoretické i praktické vzdělávání. Probíhá vždy jeden týden teoretické výuky a jeden týden odborného výcviku.
Odborný výcvik probíhá v odborných učebnách školy pod vedením učitelů odborného výcviku a na smluvních pracovištích, kde žáky vedou instruktoři určení smluvním pracovištěm z řad zkušených zaměstnanců. Smluvní zajištění praktického vyučování oboru je realizováno v souladu s ustanovením školského zákona na základě Smlouvy o obsahu, rozsahu a podmínkách praktického vyučování žáků oboru vzdělání Kuchař-číšník. Kritériem pro volbu smluvního pracoviště je jeho kvalita po materiální a personální stránce a pro umístění jednotlivých žáků na tato pracoviště je důležité místo bydliště a snadnější dopravní dostupnost. Smluvní pracoviště je kontrolováno vedoucím odborného výcviku a vedoucím učitelem odborného výcviku v průběhu školního roku.
Možnosti dalšího vzdělávání
V průběhu studia může žák využít i vzdělávání prostřednictvím odborných kurzů a stáží z oblasti gastronomie.
Po vykonání závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do oborů vzdělání pro absolventy tříletých oborů vzdělání. Je také možnost vykonání rozdílových zkoušek a nástup do 2. ročníku SOŠ – obor Gastronomie ve službách.
Pro názornější představu o oborech studovaných na SOŠ a SOU Polička nezapomeňte zhlédnout naše videa a virtuální prohlídku.