Zavřít

Střední škola a Vyšší odborná škola tradičních řemesel s. r. o.Obor: Kuchař-číšník

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Kuchař-číšník 65-51-H/01 Výuční list 3 roky 30 12/12 ANO NE
Školné: 14 000 Kč

Charakteristika oboru

Žáci se naučí připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní, pokrmy studené kuchyně, pokrmy racionální výživy a využívat regionální potraviny při jejich přípravě.
Budou se orientovat v sortimentu potravin a nápojů a využívat suroviny podle jejich upotřebitelnosti při přípravě pokrmů.
Seznámí se s dodržováním hygieny v gastronomickém provozu, naučí se pokrmy uchovávat podle předpisů a hygienických zásad.
Žáci se naučí základní techniky odbytu a obsluhy hostů, budou obsluhovat hosty technikou jednoduché i složité obsluhy, provedou vyúčtování s hostem, naučí se sestavovat jídelní lístky podle gastronomických pravidel, kalkulovat ceny.
Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Jsou připravováni na to, aby po získání nezbytné praxe v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru.

Obsah vzdělání

Studiem tohoto oboru absolvent získá střední vzdělání s výučním listem, které probíhá denní formou v prostorách školy a u smluvních partnerů.
Škola pořádá pro žáky různé typy kurzů, které probíhají v rámci výuky
Součástí přípravy je výuka dvou cizích jazyků, které jsou v současné době důležitým předpokladem pro uplatnění v gastronomických službách.

Uplatnění absolventů v praxi

Absolventi se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník a to v pozici zaměstnance ve velkých a středně velkých stravovacích provozech. Školní vzdělávací program nabízí přípravu pro obě tyto profese zároveň. Absolventi získají uplatnění v provozovnách regionálního významu, kde lze dobře využít dovedností absolventa podle aktuální potřeby provozovny. Po získání nezbytné praxe v oboru jsou připraveni na soukromé podnikání v pohostinství.

Přijímací řízení

Na přihlášce ke studiu je nutné doložit potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu oboru.
Kritéria přijímacího řízení jsou zveřejněna na webových stránkách školy.

Praxe/Odborný výcvik

Odborný výcvik je realizována nejen v budově školy ve školní kuchyni a restauraci, ale také na odloučených pracovištích, kde jsou k dispozici moderně a specializovaně vybavené prostory. Součástí školy jsou i od borné učebny, určené pro výuku praktické výuky, domov mládeže, školní jídelna, školní bistro, ateliér a dílny, kde pro všechny žáky zajišťujeme teoretickou i praktickou výuku. Pro zájemce pak ubytování v domově mládeže s vlastním sociálním zařízením a celodenním školním stravováním na velmi dobré úrovni.

Podpora studentů

V rámci školy jsou organizovány kroužky pro intenzivnější uchopení výuky a individuální vzdělávací potřeby žáků. Studená kuchyně, teplá kuchyně, baristika, barmanství, složitá obsluha. V čase mimo vyučování žáci uvolní své myšlenky a s odbornými učiteli vytváří vlastní kreativní nápady v rámci jednotlivých praktických úkonů.

Možnosti dalšího vzdělávání

Absolventi mohou pokračovat ve studiu v oborech nástavbového studia zaměřeného na podnikání v oboru. Obvykle pokračují ve studiu v oborech gastronomie, hotelnictví, turismus, ekonomika a administrativa, podnikání v oborech, pedagogika, učitelství, sociální péče, apod.
Škola umožňuje nástavbové studium denní formy – dvouleté, nebo dálkové formy – tříleté, zakončené maturitní zkouškou.

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 30 12
2022 30 21
2021 30 36
2020 30 24
Střední škola a Vyšší odborná škola tradičních řemesel s. r. o.