Čtyřletý obor zakončený maturitní zkouškou z českého jazyka, cizího jazyka/matematiky (možnost výběru), výživa, ekonomie + praktická zkouška – závěrečná práce s obhajobou.
Obor je zaměřen na odborné řídící činnosti v provozovnách veřejného stravování při přípravě a odbytu jídel a nápojů.
Náplní vzdělávání je
-
získání kompetence pro řídící činnost v provozovnách veřejného stravování
-
příprava běžných pokrmů
-
přijetí surovin do skladu
-
technologická úpravu pokrmů
-
expedice hotového výrobku
Uplatnění absolventů v praxi
Absolventi jsou připraveni vykonávat provozní, marketingové, obchodně-podnikatelské činnosti v různých pracovních pozicích. Uplatní se rovněž při vykonávání povolání číšník, kuchař, recepční. Po vykonání maturitní zkoušky se může ucházet o studium na vysoké škole v oboru cestovní ruch a hotelnictví.
Přijímací řízení
K přijetí ke vzdělávání v prvním kole přijímacího řízení je nutné vykonat státní zkoušku z českého jazyka a matematiky. Pro druhé kolo přijímacího řízení je stanoven školní test všeobecných znalostí. Kritéria přijímacího řízení jsou zveřejněna na webových stránkách školy. K přihlášce ke vzdělávání je nutné doložit „Doporučení školského poradenského zařízení pro vzdělávání žáka se speciálními vzdělávacími potřebami ve škole“.
Praxe/odborný výcvik
Praxi konají žáci od prvního ročníku a to v souvisle 14 dní ve vybraných stravovacích zařízeních. Odborný výcvik je realizován 1 den v týdnu (6-7 hodin) ve školní kuchyni, zácvikové kuchyni a v externích provozovnách.
Možnosti dalšího vzdělávání
Po vykonání maturitní zkoušky se může ucházet o studium na vysoké škole v oboru cestovní ruch a hotelnictví.