Obor je zaměřen zejména na stravovací služby, které zahrnují přípravu pokrmů a vykonávání různých kuchařských prací.
Žáci se v oblasti stravovacích služeb naučí zejména připravovat různé teplé pokrmy a vybrané studené pokrmy, připravovat teplé nápoje a pokrmy z polotovarů, vypomáhat při přípravě pokrmů, nakládat s inventářem a pečovat o něj, dodržovat hygienické přepisy v gastronomii. Naučí se veškeré přípravné práce pro hotely a penziony.
Žákům nabízíme
-
odbornou výuku vedenou zkušenými pedagogy
-
získání praktických zkušeností
-
při praktické výuce pracují žáci na odborných pracovištích a ve školních kuchyních SŠ
Absolvent se naučí
-
ovládat přípravu vybraných druhů pokrmů a nápojů
-
připravovat teplé pokrmy a přílohy
-
pomáhat při přípravě pokrmů
-
připravovat teplé nápoje
-
čistit, udržovat a zabezpečovat inventář po jeho použití
-
dodržovat posloupnost prací a časový harmonogram
-
udržovat a zabezpečovat použitý inventář
-
používat a udržovat technická o technologická zařízení v gastronomickém provozu
-
dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci
-
usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb
-
jednat ekonomicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje
Uplatnění absolventa
-
ve stravovacích službách při výrobě pokrmů jako kuchař/kuchařka
-
v provozovnách rychlého občerstvení při přípravě pokrmů a nápojů
-
v sociálních službách jako pokojská, asistentka, apod.