Zavřít

Střední škola a Základní škola, Vimperk, Nerudova 267Obor: Stravovací a ubytovací služby

Obor, zaměření, kód oboru KKOV Ukončení
studia
Přijmou
2024/25
Přihl./přij.
2023/24
Přijímací
zkoušky
PLP OZP
Stravovací a ubytovací služby 65-51-E/01 Výuční list 3 roky 12 7/6 ANO ANO

Charakteristika oboru

Obor je zaměřen zejména na stravovací služby, které zahrnují přípravu pokrmů a vykonávání různých kuchařských prací.

Žáci se v oblasti stravovacích služeb naučí zejména připravovat různé teplé pokrmy a vybrané studené pokrmy, připravovat teplé nápoje a pokrmy z polotovarů, vypomáhat při přípravě pokrmů, nakládat s inventářem a pečovat o něj, dodržovat hygienické přepisy v gastronomii. Naučí se veškeré přípravné práce pro hotely a penziony.

Žákům nabízíme

  • odbornou výuku vedenou zkušenými pedagogy

  • získání praktických zkušeností

  • při praktické výuce pracují žáci na odborných pracovištích a ve školních kuchyních SŠ

Absolvent se naučí

  • ovládat přípravu vybraných druhů pokrmů a nápojů

  • připravovat teplé pokrmy a přílohy

  • pomáhat při přípravě pokrmů

  • připravovat teplé nápoje

  • čistit, udržovat a zabezpečovat inventář po jeho použití

  • dodržovat posloupnost prací a časový harmonogram

  • udržovat a zabezpečovat použitý inventář

  • používat a udržovat technická o technologická zařízení v gastronomickém provozu

  • dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci

  • usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb

  • jednat ekonomicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje

Uplatnění absolventa

  • ve stravovacích službách při výrobě pokrmů jako kuchař/kuchařka

  • v provozovnách rychlého občerstvení při přípravě pokrmů a nápojů

  • v sociálních službách jako pokojská, asistentka, apod.

Zobrazit více

Statistiky přijímacího řízení

Počet volných míst Počet přihlášených
2023 12 7
2022 12 5
2021 30
2020 8
Střední škola a Základní škola, Vimperk, Nerudova 267